Bach en Schütz

Ons eerstvolgende concert 'Tranen en Troost' staat gepland op zondag 27 januari 2019 in de Groenestraatkerk in Nijmegen. We zullen dan cantates en liederen van Heinrich Schütz (1585-1672) en Johann Sebastian Bach (1685-1750) ten gehore brengen – begeleid door authentieke instrumenten!


Van Bach zingen we onder andere de cantate Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106), een van zijn vroegst bekende cantates. Het is geschreven voor een rouwplechtigheid, mogelijk van een oom van moederskant. Bach gebruikt hier ‘droef-troostende’ klankkleuren van gamba's en blokfluiten.
Bachs Lass, Fürtsin, lass noch einen Strahl (BWV 198) is treurmuziek voor de vereerde Christiane Eberhardine ter herdenking van haar overlijden in 1727. Zij was de vrouw van de Saksische keurvorst August der Starke. Zij bleef het Lutherse geloof altijd trouw, terwijl haar man katholiek werd ter verwerving van de Poolse koningskroon. Bach pakt hier uit met een groot aantal instrumenten, die in authentieke bezetting geweldig zullen klinken: traverso's, hobo's d'amore, viola da gamba's en luiten. De cantate heeft twee delen, en heeft een voor een cantate uitzonderlijke lengte.Deze cantates worden afgewisseld met een selectie uit de Geistliche Chormusik van Heinrich Schütz, een componist die honderd jaar eerder geboren werd dan Bach en die volgens kenners de grootste Duitse componist was voordat Bach ten tonele verscheen.


Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: