Passieconcert samen met het Cugnon Project en solisten

is uitgesteld i.v.m. coronamaatregelen.

Passieconcert samen met het Cugnon Project en vier solisten.

We brengen een indrukwekkend programma met een prachtig tweeluik: twee elkaar respecterende componisten, vervuld van passie voor een “heilig moeten” tot componeren, met een tragische gebeurtenis als aanleiding.
De aangrijpende tekst, uit de veertiende eeuw, over Maria die haar zoon aan het kruis genageld ziet, bood Dvořák de mogelijkheid zijn verdriet in muziek om te zetten. In 1880 dirigeerde Dvořak zijn Stabat Mater zelf. In een afgeladen Albert Hall werd de componist door twaalfduizend mensen toegejuicht nadat het stuk was uitgevoerd.
Anders dan Dvořák die koos voor een religieuze tekst, kiest Brahms voor een wereldlijk gedicht van Schiller, vol mythologische verwijzingen over de dood die ook voor “Griekse helden” onvermijdelijk is. Maar de troost komt aan het einde van het gedicht: “ Ook een klaaglied te zijn in de mond van de geliefden is heerlijk. Want het gewone gaat klankloos....ten onder”
Deze muziek ontroert, klaagt, huivert en brengt harmonie!

Leerlingen NSG Groenewoud zingen met kamerkoor Sotto Voce

Ruim vijftig leerlingen van NSG Groenewoud deden op dinsdag 3 maart tijdens een muziekles mee aan een repetitie van het Nijmeegse kamerkoor Sotto Voce. Op het repertoire stonden liederen van niet de minsten: Dvořák en Brahms. In de theaterzaal van de school kwamen de leerlingen en een tiental zangers van Sotto Voce samen om een deel van het programma in te studeren, dat het kamerkoor op zondag 29 maart samen met het Cugnon Project en vier solisten ten uitvoer brengt. Op dat programma staan het Stabat Mater van Dvořák en Nänie en Schicksalslied van Brahms. De repetitie werd begeleid door dirigent Marc Buijs.
Het samen repeteren was een van de onderdelen van deze bijzondere samenwerking tussen NSG Groenewoud en Sotto Voce. Daarnaast verwerkte muziekdocent Joost Niekus de liederen ook in het lesmateriaal. Ook wonen de leerlingen het concert van Sotto Voce bij.


Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds en PCB fonds.
Met dank aan Zonneplan.